Dansk
Metoder
Danskfaget har mange former for metode og måder at arbejde med tekster på. Dette er en oversigt over en række af dem, som I kan selv kan søge mere information om, hvis I skal anvende en af metoderne.
Litterære analysemetoder:
lfælde stadig anvende de litterære analysemetoder til andre teksttyper. Eksempelvis
OBS. Der findes en del flere litterære analysemetoder end ovennævnte, men disse er de mest almindelige.
De litterære analysemetoder passer bedst til fiktive tekster (roman, novelle, digt, spillefilm osv.), men man kan i mange tilfælde stadig anvende de litterære analysemetoder til andre teksttyper. Eksempelvis:
Sproglige analysemetoder
Argumentationsanalyse og retorik: fx appelformer, argumentationsmodellen, argumenttyper, argumentationskneb, det retoriske pentagram, kommunikationsmodellen og den sproglige opbygning
Diskursanalyse - en bestemt sprogbrug, der bruges i forskellige tekster om et bestemt betydningsområde – ofte for at vinkle emnet på en særlig måde eller . Fx en politisk debat.
Sociolingvistisk analyse: Sprogets betydning for menneskets identitet og for magtforhold, brugen af sproget i sociale sammenhænge, sprogbrug (fx slang, dialekt, mm.) som socialt tilhørsforhold og identitet.
Tekstlingvistik: undersøge den sproglige opbygning.
Metoder i mediestof
Tekster: avisartikler, blogs, reklamer, billeder, film, tv-udsendelser (fx nyheder, reality- tv, tv-reklamer, dokumentar)
-Kommunikationsanalyse
-Reklameanalyse
-Billedanalyse
-Filmiske virkemidler
-Nyhedskriterier
-Film-/tv-analyse
-Faktakoder (objektiv, virkelighedsbundet, informerende) og fiktionskoder (frit forhold til virkeligheden, underholdende)
Husk! Metoderne kan sagtens kombineres.