Videnskabsteori i SRO


Videnskabsteori handler om, hvordan man sikrer, at man når frem til en troværdig viden om et emne. SRO forløbet skal ligesom de forudgående faglige samspil træne dig i at kunne gå videnskabeligt frem i en undersøgelse.


Videnskabsteori indgår både som en del af det indledende arbejde med forløbene og opgaverne og som en del af din mundtlige præsentation af din opgave. I læreplanen står der om det: “Eleven præsenterer her (til den mundtlige prøve) sin opgavekonklusion samt overvejelser om valg af materiale, arbejdsproces og metodiske forskelle og ligheder mellem fagene.”


Her i SRO-forløbet er der fokus på fagenes metodiske tilgange til at skaffe viden. Særligt metoder der bygger på empiri, induktion/deduktion og den hypotetisk deduktive metode - alt efter hvilke fag, der indgår i dit SRO-forløb.

Vi anvender igen den videnskabelige basismodel som ramme om de videnskabsteoretiske overvejelser. Dvs. at det er indenfor den videnskabelige basismodels ramme, at du skal have fagenes metoder i spil.


Her kan du læse mere om videnskabsteori og fagenes metoder

- På Skrivemammuttens ribben uner 'Videnskabsteori' og 'Fag og metoder'

- I bogen ”Basal videnskabsteori” af Larsen og Skov (2017) kap. 3 og 6, 7 eller 8.